A nemzetközi együttműködés a fiatalok számára is fontos

Böröcz László, a Fidelitas elnöke ma a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt az idén Kassán, a Via Nova Ifjúsági Csoport és a Fidelitas által közösen szervezett Visegrád 4+ Nemzetközi Ifjúsági Konferenciáról.
A Fidelitas megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy közös platformot hozzon létre a határon túli magyar ifjúsági szervezetekkel. Fontos, hogy a magyar fiatalok segítsék egymást az egész Kárpát-medencében. Az egyik ilyen platform a Visegrád 4+ Nemzetközi Ifjúsági Konferencia, amelyre immár harmadik éve a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) fiataljain túl Ukrajnából, Romániából, Szerbiából, Horvátországból, Szlovéniából és Ausztriából is érkeznek fiatalok – hangsúlyozta Böröcz László.

Több olyan kérdés is van, amely minden fiatalt érinthet a résztvevő országokban, ilyenek például a nyelvtanulás, továbbtanulás kérdései és természetesen a fiatalok elvándorlása külföldre.

A konferencia legfőbb célja, hogy egybegyűjtse a térségben a polgári értékrendet valló pártok ifjúsági szervezeteinek tagjait, vezetőit, akik így megismerhetik egymást és a későbbiekben, ha döntéshozói pozícióba kerülnek, akkor könnyebben tudnak majd együttműködni, segítséget nyújtani egymásnak.

A V4+ Nemzetközi Ifjúsági Konferencia másik érdekessége, hogy a határon túli magyar pártok ifjúsági szervezeti mellett részt vesznek az adott országból a többségi nemzet képviselői is. Az ő részvételük szerintünk azért elengedhetetlen, mert konszenzus alakulhat ki a kisebbségi és többségi pártok képviselői között, vagy akár országokon átívelő együttműködésekre is lehetőséget teremthet a találkozás, közös gondolkodás, amelyet a rendezvény kínál – mondta a Fidelitas elnöke.

Lényeges még megemlíteni, hogy a konferencia létrejötte egyfajta megerősítés a fiatalok részéről a visegrádi megállapodás folytatására és fejlesztésére. Fontos számunkra, hogy országaink vezetőivel tudassuk, hogy az ifjúság szerint is létfontosságú a térség országainak együttműködése, hiszen ez az egyetlen mód arra, hogy a közép-európai országok hosszútávon megerősödjenek és versenyképesek maradhassanak.

A 180 perc november 16-i adása itt érhető el.

2016.11.16.

Kapcsolat