Idén Kassán rendezzük meg a III. Visegrádi Nemzetközi Ifjúsági Konferenciát

Idén Kassa ad otthont a Visegrádi Nemzetközi Ifjúsági Konferenciának november 17. és 20. között, melyet a Via Nova Ifjúsági Csoport és a Fidelitas szervez. Ezt Böröcz László, a Fidelitas elnöke és Gubík László, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke közös sajtótájékoztatón jelentette be, hétfőn.
Böröcz László kifejtette: a Fidelitas kiemelten fontosnak tartja, hogy a határon túli magyarság ifjúsági közösségeivel szorosan együttműködjön, azok működését segítse.
 

A kárpát-medencei magyarság képviselői mellett az Európai Néppárt ifjúsági szervezetei is részt vesznek a rendezvényen– jegyezte meg.

A visegrádi országok -Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország -, mellett Romániából, Ukrajnából, Szerbiából, Horvátországból, Szlovéniából és Ausztriából is meghívták az érintett szervezeteket - közölte.

Mint mondta: a konferencián a résztvevők együtt keresik majd a jövő problémáira a megoldást. Az eszmecsere főbb témái között az oktatást, az ifjúság helyzetét és a migrációt említette a Fidelitas elnöke.

Böröcz László célként fogalmazta meg azt is, hogy ezek a fiatalok - ha idővel döntéshozó helyzetbe kerülnek -, jobban megtalálják a hangot egymással, és így könnyebben tudjanak tenni a békés együttélésért, a közös fejlődésért.

 

 

Gubík László arról beszélt: szimbolikus a konferencia kezdetének dátuma, hiszen 1989. november 17. a csehszlovákiai bársonyos forradalom napja. „Csehszlovákiában 1989-ben ekkor csengettek ki az elvtársaknak” - mutatott rá a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke. 

Gubík László a konferencia programjáról szólva kifejtette: a témák között többek közt a regionális együttműködés, a közép-európai fiatalok mindennapjait érintő problémák, illetve az Európát sújtó népvándorlás szerepelnek. Hozzátette: mások mellett a visegrádi országokból európai parlamenti képviselők, magyar részről pedig Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár is részt vesz a rendezvényen.

Az ifjúsági szervezet elnöke egyúttal hangsúlyozta: mi, felvidéki fiatalok hiszünk abban, hogy a visegrádi együttműködés lehet Európa megújulásának motorja. „Talán Európa összes térsége közül itt a legszilárdabb a polgári együttműködés” – vélekedett.


Forrás: fidesz.hu-fidelitas.hu

2016.11.14.

Kapcsolat