Közösen emlékeztek Szegeden az 1956-ban elhunyt fiatal munkásra

A szegedi Fidelitas és a KDNP csoportja közös megemlékezést szervezett Szegeden az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, amelyen Haág Zalán, a KDNP szegedi elnöke és Korponyai Ernő, szegedi Fidelitas csoportelnök Schwartz Lajos sortűzben elhunyt fiatal emléktáblájánál koszorúztak 2016. október 26-án.
Haág Zalán elmondta, hogy a 60 évvel ezelőtti szegedi sortüzet az egykori kommunista hatalom a katonaság figyelmeztető lövéseinek tudta be, az ifjú Schwartz Lajos pedig a közeli épületekről visszapattanó lövedékek miatt veszthette életét. Amennyiben ez így történt, a tűzparancs elrendelőjének tisztában kellett lennie azzal a ténnyel, hogy a tömegben, a magas épületekkel körülvett téren a figyelmeztető lövések is beláthatatlan következménnyel járhatnak, ennek ellenére mégis megtörtént a parancs végrehajtása – tette hozzá.
 
 
Korponyai Ernő, a Fidelitas szegedi csoportjának elnöke elmondta, fontos, hogy a mai fiatalok megismerjék a forradalom szegedi résztvevőinek sorsát, mert a benne résztvevők példamutatásul szolgálhatnak az ifjú generáció számára. „Nekünk kell majd továbbvinnünk, a hétköznapokban és a közélet színterén képviselni azokat az értékeket – szabadság, függetlenség és demokrácia – amelyekért 1956-ban sokan az életüket is hajlandóak voltak feláldozni”.

Forrás:http://szegedma.hu/
 

2016.10.27.

Kapcsolat