Az 1956-os forradalom és szabadságharc fiatal hőseire emlékeztünk

A Budapesti Fidelitas a Szabadság napja, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendhagyó megemlékezést szervezett október 22-én este, a Corvin közben. Beszédet mondott dr. Szeneczey Balázs, főpolgármester-helyettes, Böröcz László, a Fidelitas elnöke, valamint dr. Varga-Bajusz Veronika, a Budapesti Fidelitas elnöke.
Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes beszédében megemlékezett a magyar nép sztálinista terror elleni forradalmáról és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharcról, valamint azokról a fiatal hősökről, akik életüket adták a szabadságért.

 

 

 

Böröcz László kiemelte, hogy a mártírokhoz csak úgy maradhatunk hűek, ha őrizzük emléküket, s ha soha, semmilyen körülmények között nem igazoljuk a gyilkosokat. És egyetlen percre sem feledjük, hogy a szabadságot nem kaptuk ingyen: magyar hazafiak szenvedtek és haltak meg érte.

 

 

Dr. Varga-Bajusz Veronika, a Budapesti Fidelitas elnöke így fogalmazott: ma azért állunk itt, a forradalom egyik meghatározó helyszínén, a Corvin közben, hogy hatvan év után emlékezzünk arra a fiatal nemzedékre, akik életüket, jövőjüket áldozták azért az eszményért, amelynek mi fiatalok ma letéteményesei, örökösei vagyunk.
 

 

 

 

Mansfeld Péter, Tóth Ilona és további 60 elfedett fiatal hős, rájuk emlékeztünk. A Budapesti Fidelitas összegyűjtötte a forradalom és szabadságharc 60, 25 év alatti áldozatának portréját, a beszédeket követő emlékműsort ennek a 60 fiatalnak a sorsa köré szerveztük. Hack Angelika és Baczkó Norbert, a Budapesti Fidelitas alelnökei sorolták fel a fiatalok neveit és ismertették röviden sorsukat, miközben 60 fiatal a portréjukat a kezében tartva vonult az 1956-os pesti srác emlékműve mögé.
 

 

 

A megemlékezés zárásaként Sinkovics Krisztián Szentkuti Ferenc Hősköltemény a pesti srácról című versét szavalta el.

 

 

A fiatal áldozatok portréit a http://56.fidelitas.hu/ weboldalon is közzétettük. Mi nem felejtünk soha!

 

 

2016.10.23.

Kapcsolat