Kárpát-medencei ifjúsági szervezetek közös nyilatkozata

Mi, kárpát-medencei magyar fiatalok egyetértünk abban, hogy a sorsunkat formáló ügyekben együttesen kell véleményt alkotnunk. Ilyen fontos közös ügy az október 2-án esedékes népszavazás is, melynek kimenetele alapvetően befolyásolhatja régiónk jövőjét. Elengedhetetlen, hogy mindenki érezze a szavazás súlyát és éljen a demokrácia adta jogával. Felelős állampolgárként menjünk el szavazni, és ne hagyjuk, hogy a minket érintő kérdésekben nélkülünk szülessen döntés!
2015 második felétől láthatjuk, hogy milyen súlyos következményekkel jár az a népvándorlás, melynek egyik legfőbb útvonala országainkon halad keresztül, nehéz kihívások elé állítva ezzel kormányainkat. 2015 őszére egyértelművé vált, hogy az Európai Unió bevándorlási politikája megbukott, mivel éles ellentéteket szült a tagállamok között, és veszélybe sodorta az európai hétköznapok békéjét. A kvótarendszert alapjaiban hibásnak tartjuk, mivel a bevándorlók százalékos elosztása alapján nem tudhatjuk, valójában mekkora kötelezettséget ró az egyes országokra a következő 5-10 évben. A törökországi és libanoni menekülttáborok megteltek, és csupán az Európai Unió és Törökország közötti tárgyalások törékeny egyensúlyától függ, hogy mikor indul meg egy újabb, sokkal nagyobb áradat országaink felé. Amennyiben a megállapodást felbontják, még több millió ember meghatározott százalékát kellene befogadnunk, ami tíz-, vagy akár százezres nagyságrendű is lehet az évek során. További probléma, hogy a valódi menekültek között számos gazdasági bevándorló és kiképzett terrorista is ellenőrizetlenül jutott át az Európai Unió határain. Ez a folyamat mára az Európai Unió legnagyobb közös vívmányát, a Schengeni-övezeten belüli szabad mozgást, a belső határok átjárhatóságát veszélyezteti. A több országban élő magyarság számára különösen fontos, hogy a tagállamok ne állítsák vissza a határellenőrzést, mint ahogy arra tavaly óta több helyen sor került.

 

 

 

Az sem ígér sok jót, hogy Nyugat-Európában sem sikerült integrálni a bevándorlókat, beilleszkedés helyett saját törvények szerint működő, párhuzamos társadalmak jöttek létre, aminek legsúlyosabb tünetei az úgynevezett no-go zónák. Ezek olyan területek, melyek kicsúsznak az állami ellenőrzés alól, ezért fenyegetik az átlag, békés emberek életét. Ezek a környékek a radikális eszmék elterjedésének a melegágyai: az ilyen szélsőséges gondolatok, a nyugati és keresztény értékek elleni gyűlölet vezetnek a nyugaton látott terrorcselekményekhez. Mi, magyar fiatalok nem kérünk ebből!

 

 

Az Európai Uniónak meg kell találnia a megfelelő megoldást, hogy a valódi menekültekkel szolidáris lehessen. Ahhoz, hogy segíthessünk rajtuk, meg kell gátolni a gazdasági bevándorlók és a terroristák bejutását országainkba. Erre a kvótarendszer nem alkalmas, ezért mi határozottan elutasítjuk azt, és nemmel szavazunk október 2-án. Minden fiatalt is erre buzdítunk, mi így vehetjük ki a részünket országaink és európai kultúránk megvédésében.

 

 

Vasárnap nem a következő 4, hanem a következő 40 évről döntünk!
 

Budapest, 2016. szeptember 30.

 

 

Böröcz László, a Fidelitas elnöke

 


Dobsa István, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezet (KMKSZ ISZ) elnöke

 


Erős Levente, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) alelnöke

 


Fancsali Barna, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) elnöke

 


Fehér Szabolcs, Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma (VMSZ IF) elnöke

 


Gubík László, a Via Nova ICS elnöke

 


Molnár Ljubic Mónika, Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közösségének elnöke
Tőke Ervin, a Minta elnöke

 

 

 

 

2016.09.30.

Kapcsolat