A népszavazás eredményét nem lehet kicselezni Brüsszelben

A vasárnapi kvótanépszavazás eredményét nem lehet majd "kicselezni" Brüsszelben - mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője pénteken a Fidelitas országos választmányának budapesti ülésén, ahol a kormánypárt ifjúsági társszervezetének tagjai kérdezték őt a hétvégi referendumról. A rendezvény vendége volt Bayer Zsolt, publicista is, valamint határon túli magyar partnerszervezeteink képviselői, akikkel közös nyilatkozatot fogadtunk el.
A politikus - mint kifejtette - sikeres népszavazásra számít, arra, hogy "rengetegen elmennek" voksolni. Hogy érvényes lesz-e, azt meglátjuk - tette hozzá, hangsúlyozva ugyanakkor: ha elsöprő lesz a nemek aránya, az felhatalmazza a kormányt arra, hogy parlamenti többséget "hozzon össze" egy migrációs jogalkotási folyamathoz.

A népszavazás eredményét pedig nem "cselezheti ki" az Európai Bizottság - amely egy kvótadöntésnél már "átverte, kvázi sunnyogva, az európai jogalkotási szabályokat" -, még akkor sem, ha az érvényesség vitatott lesz - mondta Kósa Lajos. A frakcióvezető biztosnak tartja, hogy a népszavazásnak lesz hatása a magyar jogrendre: ha győznek a nemek, az Országgyűlésnek mindenképpen lesz jogalkotási feladata - ami lehet akár alkotmány- vagy törvénymódosítás, akár parlamenti határozat vagy a kabinetnek adott kötelező mandátum -, ami automatikusan hat az európai jogrendre is.

Arra a felvetésre, hogy mi történne, ha az igenek lennének többségben a referendumon, a politikus azt felelte: szerinte nem lenne más lehetőség, mint a kormány lemondása és új választás.

Kósa Lajos végül felhívta hallgatósága figyelmét: "ha nyerünk (...), utána beindul egy végeláthatatlan értelmezési vita", amely "teljesen független az adott eredménytől".

Az ülésen Bayer Zsolt publicista is felszólalt, és arról beszélt, hogy az a békebeli Európa, ahová az ő generációja évtizedeken keresztül vágyakozott, nincs többé. "Odalett a német Európa is", miután német városokban "vadidegen, oda nem illő emberek hordákba verődve jönnek szembe" - fogalmazott.

Szerinte azonban Párizsban a legkézzelfoghatóbb az "elmúlás", ahol ma például a Sacré-Coeur lépcsőin a "mindent elözönlő feketék ácsorognak, és hamis Louis Vuitton táskákat árulnak a még arra merészkedő turistáknak".

"Ma Európa ide húzódott vissza, az egykori rettenetes fal mögé", Prágába, Pozsonyba, Krakkóba, Varsóba, Kassára, Budapestre, "ma mi vagyunk Európa, mert mi maradtunk Európa, ez a mindig lesajnált, mindig megalázott, mindig kifosztott, mindig kiröhögött" Közép-Európa - mondta az újságíró, aki szerint vasárnap ki kell mondani: ragaszkodunk ahhoz, hogy Európa itt megmaradjon.
 

Böröcz László, a Fidelitas elnöke arra biztatott, hogy vasárnap minden magyar fiatal menjen el szavazni, mert a kvótanépszavazás a következő negyven évről dönt.

A választmányi ülésen a Fidelitas a határon túli partnerszervezetei képviselőivel közös nyilatkozatot fogadott el a vasárnapi népszavazással kapcsolatban. A nyilatkozatot Fekete Dávid, a Fidelitas országos választmányának alelnöke, Győr alpolgármestere ismertette. A kvótarendszert alapjaiban hibásnak minősítő és elutasító dokumentumban minden Kárpát-medencei magyar fiatalt részvételre és nem szavazatra buzdítanak.
 

Az ülésen felszólalt Fehér Szabolcs, a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának (VMSZ IF) elnöke, Székely Beáta, a Minta partiumi régiójának alelnöke, Dobsa István, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének (KMKSZ ISZ) elnöke, Gubík László, a felvidéki Via Nova ICS elnöke, valamint Pópa Ilona, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) alelnöke.

 

 

 
 
      

Forrás: mti.hu-fidelitas.hu

 

2016.09.30.

Kapcsolat