Néppárti támogatás a csatlakozni kívánó libanoni keresztény pártoknak

Szeptember 25-28. között az Európai Néppárt (EPP) tényfeltáró utat szervezett Libanonba, a két csatlakozni kívánó párt, a Lebanese Forces és a Kataeb megismerése céljából. A misszión Antonio Lopez Isturiz EPP-főtitkár, Paulo Rangel EPP-alelnök és Faragó Csaba YEPP-alelnök (Fidelitas) is részt vett megfigyelőként.

A háromnapos kiküldetés alkalmával a delegáltak uniós nagykövetekkel és a Néppárthoz csatlakozni kívánó pártok vezetőivel szervezett találkozók során megállapították, hogy a folyamatosan csökkenő létszámú libanoni keresztény közösségek helyzete sürgető, ezért védelmük rendkívül fontos. Mindezt súlyosbítja, hogy az elkövetett akciói miatt számos országban terrorszervezetként nyilvántartott Hezbollah síita félkatonai szervezet a parlamentben jelenlévő keresztények alkotmányban rögzített számát egyharmadnyira csökkentené a jelenlegi ötven százalék helyett.

„A libanoni keresztény pártok 2013 óta nem tudnak elnököt állítani, ami húsbavágó kérdés, hiszen nincs stabilitás az országban, s így folyamatosan fennáll a fegyveres konfliktus kirobbanásának veszélye. Mi, néppárti delegáltak támogatásunkról biztosítottuk az országban élő keresztény közösséget, ennek fontos részeként arra biztatjuk az Európai Uniót, hogy küldjön további humanitárius segélyt a Libanonban élő közel kétmillió szíriai és iraki menekültnek” - mondta el a Tammam Szalam libanoni miniszterelnökkel lefolytatott találkozó után Faragó Csaba, aki azért vállalta a felkérést, mert a Néppárt ifjúsági szervezetének meghatározó jelentőségű a keresztények fennmaradásának segítése, úgy ahogyan a magyar kormánypárt ifjai is küldetésüknek érzik ezt.

Böröcz László, a Fidelitas elnöke hangsúlyozta: „nem engedhetjük, hogy egy olyan országban, ahol az alkotmány kimondja, hogy a mindenkori elnököt a keresztények közül kell választani, egy hírhedt politikai-félkatonai szervezet fenyegesse az ott élő hívek életét. Be kell látnunk, hogy helyben kell segítenünk, ott, ahol a probléma gyökere van, nem pedig Európába kell importálni a bajt” - tette hozzá a Fidesz ifjúsági társszervezetének vezetője.

 

2016.09.29.

Kapcsolat