Ilonka nénire emlékezünk

A Fidelitas mély fájdalommal hallotta a hírt, miszerint Tamás Ilonka augusztus 22-én 104 éves korában elhunyt. Ilonka néni élete folyamán több ország állampolgára volt, azonban mindig is magyarnak vallotta magát. Mindenekelőtt részvétünket szeretnénk kifejezni a családjának. Nyugodjon békében!

A Magyar Országgyűlés 2010. május 26-án módosította a magyar állampolgárságról szóló törvényt, mellyel lehetővé vált az anyaország területén kívül élők számára a magyar állampolgárság felvétele. Tamás Ilonka 2011 áprilisában - korára való tekintettel - gyorsított eljárásban kapta meg a magyar állampolgárságát. Az erre válaszul hozott szlovák törvények értelmében, az ottani hatóságok akarata ellenére megfosztották őt szlovák állampolgárságától.

2012 februárjában lányával a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához, majd 2012 októberében az Európai Parlament Petíciós Bizottságához fordult, azonban a testület levette napirendről a petícióját. 2015 februárjában jogorvoslat megvonása és a magánélet ellehetetlenítése címén az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult ismét. 2016. augusztus 18-án az EP Petíciós Bizottság határozatban előzetes vizsgálatra kérte fel az Európai Bizottságot, és a szlovák hatóságok állásfoglalását is kérte.

Ilonka néni életútja sokak számára példamutató lehet a jövőben. Kitartása és küzdelme hűen mintázza a magyar nép lelkületét. Nyugodjon békében!

2016.08.24.

Kapcsolat