A Heves Megyei Fidelitas sajtóközleménye

A Heves Megyei Fidelitas megdöbbenve értesült a közelmúltban arról, hogy a megyénkben található Mátrai Erőmű, az európai Dirty 30, vagyis a harminc legszennyezőbb erőmű közé tartozik. A szénerőművek köztudottan felelősek légúti megbetegedésekért, közvetve halálesetekért és egy friss tanulmány szerint számszerűsítve 62,3 milliárd euró egészségügyi kiadást okoznak Európában.
A Fidelitas az új nemzedék képviseletében felelősséget érez, hogy felhívja a figyelmet a fenntarthatóság, a környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás fontosságára, ezért levélben fordult a társaság vezetőségéhez. Több kérésre várjuk a választ:

•   Igaz-e, hogy a Mátrai Erőmű Európa 27. legszennyezőbb erőműve, és szén-dioxid kibocsátása eléri az évi 6,4 millió tonnát?
•   Van-e az erőműnek a hatósági előírások betartásán túl olyan tevékenysége, ami elősegíti természeti környezetünk megóvását, különös tekintettel szűkebb környezetünkre, Heves megyére?
 
Az externális társadalmi hatások kompenzációja érdekében bevett gyakorlat a nagyvállalatoknál ún. CSR (corporate social responsibility) politika és program megléte. A  Mátrai Erőmű honlapján a CSR kifejezésre nem érkezik találat, a honlapon pedig egy saját alapítványon és sport szakosztályokon túl nincs nyoma egyéb társadalmi felelősségvállalásnak.
 
A Fidelitas választ vár:
•    Van-e az erőműnek olyan programja, ami - nem feltétlenül a környezetvédelem területén - társadalmi célok megvalósítását segíti, karitatív vagy egyéb nonprofit tevékenység keretein belül?
•    Mit tesz a Mátrai Erőmű Heves megye lakosságáért és természeti környezetéért, a fiatalok jövőjéért?
A Fidelitas célja, hogy a fiatalok képviseletében felhívja a figyelmet a társadalmi és környezeti fenntarthatóság fontosságára, és arra ösztönözze a jelentős szennyezést kibocsátó vállalatokat, hogy folytassanak fenntartható működést, és jelentős bevételeikből járuljanak hozzá társadalmi célok megvalósításához is.

2016.07.26.

Kapcsolat